top of page
  • Yazarın fotoğrafıAdmin

Bir Organizasyonda Sahne ve Hazırlık Süreçleri

Güncelleme tarihi: 6 Ara 2022

Bu yazımızda size bir müzik sahnesinin, sahne sanatçılarının ve teknik ekiplerin evlerinden çıkıp müzik başlayana kadar ki hikayesini anlatacağız.


 

Bir organizasyonda sahne nasıl kurulur?


Müzik sahneleri, sanatçıların üzerinde performanslarını sergileyeceği podyum adı verilen zeminin, sahnenin sergileneceği yere dizilmesi ile başlar. Podyumlar genelde 1 metre eninde ve 1 metre boyunda olup yükseklikleri değişmektedir. Ahşap zeminden ve metal ayaklardan oluşurlar. Sahnenin niteliğine göre bir gün önceden veya sahne günü kurulmaya başlanır. Podyum istenilen boyuta ulaşıncaya kadar yan yana ve arka arkaya dizilir. Üzerinde genelde siyah ( Siyah tercih edilmesinin sebebi video çekimlerinde ya da sahne ışıkları açıldığında ışığın yansımasını engellemek içindir.) halı ile kaplanır. Podyum üzerinde ekstra podyumlarda olabilir. Bunlara riser adı verilir. Bateri, perküsyon veya bas gitar gibi arka planda kalan müzisyenlerin daha net görülmesi ve sahne düzeninin oluşması için kullanılırlar. Podyumlar kurulduktan sonra ışıkların ve ses sistemlerinin asılması için metal, çapraz bağları ile hatırlayabileceğimiz , 7 metreye kadar yükselebilen , dört – sekiz arası ayak sayısına kadar çıkabilen ve Truss adı verilen malzemeler kurulur. Daha sonra bunlara , alan büyüklüğüne göre ışıklar ve ses sistemleri asılır. Sahnenin yan tarafına ya da karşısına ses ve ışık sistemlerini kontrol edecek ışık ve ses masaları kurulur ve daha sonra kablolar ile ışıklar, masalara bağlanır.










Sahnemiz büyük oranda hazır. Eksik olanlar ise enstrümanlar. Bu süreç içerisinde sahne sanatçılarımız sahne alacakları yere doğru yola çıkmış oluyorlar. Peki yola çıkmadan önce neler oluyor?




Sanatçılar sahneye gelmeden önce hangi hazırlıkları yapıyor ?


Sanatçılarımız içinde bir hazırlık aşaması mevcuttur. O gün; giyilecek kıyafetler , sahnede icra edilecek şarkılar, enstrümanların kılıflarına koyulup hazırlanması, araçlara yüklenmesi vs. gibi bir çok iş vardır. Bir sanatçı yola çıkmadan önce etkinlikte giyeceği kıyafetlerini hazırlar, enstrümanlarını kılıflarına koyarak araca yükler, çalacağı şarkıların listesini , şarkı notlarını yanına alır ve alana doğru yola çıkar. Sahne alacağı yere geldiklerinde ise sıra sahne kurulumuna ve daha sonra soundcheck diye adlandırdığımız seslerin tonlanmasına gelir.




Sanatçılar Sahneye Kurulurken Neler Yapar ?


Kurulması en uzun süren enstrümanlar bateri ve perküsyonlardır. Bateri en az 12, perküsyon ise sanatçının çalacağı tarza göre 5 ila 15 parça arasında değişim göstermektedir. Bu iki enstrüman grubunun kurulması ortalama 25-30 dakika sürmektedir. Daha sonra bu enstrümanların mikrofonları yerleştirilir. Davula en az 10 perküsyon grubuna ise en az 5 mikrofon kurulur. Sırasıyla bas gitar, klavyeler, gitarlar, solo enstrümanlar sahnede çalacağı bölgelere yerleşerek soundcheck’e hazır hale gelirler.


Sahnede her enstrümanist’in kendini duyması için monitör diye adlandırılan bir hoparlörü vardır. Sanatçılar buradan, hem kendilerini hem de diğer sahne arkadaşlarını duyarlar.





Soundcheck


Bir grubun soundcheck süresi gruptaki enstrümanların sayısına göre değişiklik göstermektedir. Sırasıyla bateri, perküsyon, bas gitar, klavyeler, gitarlar, solo enstrümanlar(Saksafon, keman, klarnet gibi) seslerini kontrol ederler. Bateride her parça yani her mikrofon ayrı ayrı tonlanmaktadır. Aynı işlemler perküsyon ve diğer mikrofon kurulan enstrümanlar için de geçerlidir. Bütün tonlamalar yapıldıktan sonra ekip toplu olarak bir şarkı çalar ve sıra solistin tonlamasına gelir. En son solistin tonlanmasının amacı ; bütün enstrüman dengelerinin biraz daha üstünde olması gerektiğindendir. Solistin tonlaması yapıldıktan sonra 5-10 dakikalık bir prova süresi vardır. Burada repertuvardan birkaç parça çalınır ve son ayarlamalar yapılır. Her şey tam istenildiği gibi ise bütün ekip kulis olarak adlandırdığımız bekleme ve dinlenme odalarına geçerler.




Sahnemiz hazır her şey yolunda geriye kalan tek şey Bateristin “ son ki üç dört “ diyerek geceyi başlatması …



Okuduğunuz için teşekkürler.

27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page